AŽD Praha je v Bělorusku opět úspěšná

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD Praha je v Bělorusku opět úspěšná

25.10.2011

AŽD Praha je v Bělorusku opět úspěšná Další významný kontrakt s Běloruskou železnicí uzavřel český výrobce a dodavatel řídicí a zabezpečovací techniky. Zabezpečovací zařízení pro stanici Ždanoviči na atypickém tříkolejném 8 km úseku železniční trati v Bělorusku v hodnotě 65.000.000 Kč dodá AŽD Praha. Jedná se již o pátou významnou zahraniční zakázku této ryze české společnosti v regionu.

V rámci projektu zabezpečení železničního úseku Minsk Severnyj - Ždanoviči dodá AŽD Praha pro stanici Ždanoviči staniční zabezpečovací zařízení typu ESA 11-BC a zcela atypický tříkolejný úsek trati bude vybaven systémem elektronického automatického bloku ABE-1. Jde o elektronické traťové zabezpečovací zařízení, které slouží k zabezpečení jízdy vlaků v mezistaničních úsecích. Mezi požadavky zadavatele patří také zajištění automatického stavění vlakových cest a dodání nejmodernějších LED návěstidel.

„Projektové práce již byly dokončeny. Nyní nás čeká dodání a montáž našich systémů, které musíme zvládnout v rekordním čase, tedy do konce roku 2011. Bude to z hlediska logistiky a výroby velmi náročné. Obtížná však bude především finální instalace a uvedení do provozu v zimním období,“ říká ředitel Zahraničního marketingu a obchodu AŽD Praha Ing. Petr Žatecký.

Při zakázce spolupracuje česká společnost s místním partnerem BETZ (Brestský Elektrotechnický závod), který se na výrobě bude podílet přibližně z jedné třetiny.

Společnost AŽD Praha tímto projektem navázala na předchozí velmi dobrou spolupráci s Běloruskem. V současné době zde dokončuje modernizaci zabezpečovacího zařízení na 100 km úseku trati Vietbsk-Polock.

Autor: Jiří Dlabaja
Mobil: +420 606 650 834