AŽD Praha má v Rakousku zelenou

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD Praha má v Rakousku zelenou

29.3.2006

AŽD Praha má v Rakousku zelenou Praha, 29. března 2006 – Prestižní Certifikát ÖBB o bonitě byl dnes předán společnosti AŽD Praha zástupci Rakouských drah. Certifikát je oceněním kvality dodavatele, které umožní české firmě zúčastnit se tendrů na dodávky techniky pro rakouské železnice.

Zájem rakouských železnic vzbudilo AŽD vývojem mobilního radiového terminálu pro hnací vozidla drah, který na základě zadání Českých drah řešila jeho dceřinná společnost Radom. Proto se Rakouské dráhy rozhodly AŽD otestovat jako svého potencionálního dodavatele.

Certifikace firmy je podmínkou pro účast ve výběrových řízeních, které budou Rakouské dráhy pořádat. „Ověřování kvality dodavatele není specifické pro Rakouské dráhy, tento postup volí i řada jiných velkých firem,“ říká Ing. Arnošt Matlafus, který organizoval vzájemná jednání AŽD s rakouským partnerem. „Na základě takto získaného certifikátu máme kredit nejen pro možnost dodávání mobilního terminálu, ale také dalších zařízení pro Rakouské dráhy,“ dodává Matlafus.

Testování zahrnovalo oblast managementu, organizace a kvality výroby, řízení jakosti, kvality informačního systému a další. Vyhodnocování probíhalo ve dvou fázích, nejprve na generálním ředitelství v Praze, poté ve výrobním závodě v Brně. Arnošt Matlafus ho komentuje slovy: „Přístup Rakouských drah byl přísný, ale profesionální.

Aby bylo testování transparentní, získávaly se informace o společnosti formou dotazníku, jehož jednotlivé body se následně ověřovaly a hodnotily pomocí bodového systému. Celkové vyhodnocení pro společnost dopadlo velmi dobře, AŽD získalo zařazení do kategorie A1.