AŽD Praha modernizuje signalizaci v Banské Bystrici

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD Praha modernizuje signalizaci v Banské Bystrici

5.4.2007

Banská Bystrica (Slovensko), 5. dubna – Nejmodernější technologie byly v minulých dnech zprovozněny na hlavních komunikacích v Banské Bystrici. Novinkou je nastavení tzv. zelených vln pro zajištění plynulosti dopravy a instalace kamer monitorujících vozidla projíždějící na červenou. Zajímavostí je podsvícení přechodu pro chodce LED diodami na ulici Národná. Technologie v hodnotě 2,7 milionu Kč dodala česká společnost AŽD Praha.

Účelem modernizace je zajištění plynulého provozu ve městě a zvýšení bezpečnosti chodců na přechodech. Stávající křižovatkové řadiče byly doplněny o modemy, které pomohou koordinovat jejich činnost. Průběžné sledování dopravy umožní dynamickou koordinaci signalizace na křižovatkách  tak, aby se ve městě netvořily dopravní zácpy.

Na křižovatce Smrečinárské byla instalována technologie DECO pro monitorování dopravy a okolí silniční komunikace, která umožňuje pomocí Wi-Fi technologie přenos dat do centrály firmy Progress pro operativní řízení provozu. Dále byla na zmíněných křižovatkách zprovozněna kompletní technologie DoCent, která umožňuje monitorovat stav a funkčnost křižovatkových řadičů MR 28 dálkově přes internet. V budoucnosti se počítá s napojením všech světelně řízených křižovatek v Banské Bystrici.

„Bánská Bystrica je vlajkovou lodí využití našich nejmodernějších silničních technologií a zdejší dopravní situaci máme tudíž dobře zmapovanou. Proto jsme mohli doporučit odpovídající systémy, které provoz ve městě nejen urychlí, ale také výrazně zvýší bezpečnost řidičů i chodců,“ říká ing. Vladimír Ketner, obchodní ředitel AŽD Praha.