AŽD Praha pomůže při modernizaci největší srbské tepelné elektrárny

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD Praha pomůže při modernizaci největší srbské tepelné elektrárny

19.3.2007

AŽD Praha pomůže při modernizaci největší srbské tepelné elektrárny Praha, 19. března – Na půdě českého ministerstva dopravy došlo k podpisu smlouvy na dodávku první části řídicího a zabezpečovacího systému pro řízení kolejiště největší srbské tepelné elektrárny Nikoly Tesly – TENT. První část dodávky je v hodnotě 50 mil. Kč pro rok 2007 a celkem se bude jednat o dílo v úhrnné výši 300 milionů Kč. Část dodávky financuje české ministerstvo průmyslu a obchodu z fondu zahraniční pomoci. Smlouvy podepsali za účasti náměstka ministra dopravy České republiky Ing. Emanuela Šípa generální ředitelé AŽD Praha a Elektrárny Nikoly Tesly.

V rámci rozsáhlého komplexu tepelných elektráren Nikoly Tesly -  TENT - se nachází 8 železničních stanic, které jsou propojeny několika desítkami kilometrů dvoukolejných tratí. AŽD Praha ze zavázala do konce příštího roku zabezpečit 2 železniční stanice: Vreoci TENT a Obrenovac TENT, dalších 6 stanic bude dokončeno v horizontu 5 let. Záměrem vedení elektráren je zřídit centrum dálkového řízení ve stanici Obrenovac TENT, ze kterého bude řízen celý kolejový systém elektráren. Tím dojde k výraznému zefektivnění dopravních procesů na tratích elektrárny.

Projektanti AŽD Praha již nyní intenzivně pracují na modifikaci elektronického stavědla ESA 11 pro srbské podmínky. ESA 11 bude vyrobena a ozkoušena v Čechách, následně bude převezena do Srbska a pracovníci TENTu ji nainstalují. „Jednou ze smluvních podmínek bylo i zapojení místních pracovníků do stavebních prací. My tuto možnost rádi využijeme, protože se srbskými odborníky máme velmi dobré zkušenosti,“ říká generální ředitel AŽD Praha ing. Zdeněk Chrdle. „Pro pracovníky dopravy a údržby, kteří budou s našimi novými systémy pracovat, připravujeme komplexní proškolení v České republice,“ vysvětluje standardní postupy.

Úspěch české společnosti AŽD Praha, která vyhrála zakázku na výstavbu řídicího a zabezpečovacího systému pro kolejiště v srbských tepelných elektrárnách TENT, potvrzuje rostoucí trend exportu české elektrotechniky.

AŽD Praha založila roku 2003 v srbském Bělehradě dceřinou společnost AŽD SASI. Svou působnost v oblasti srbského železničního průmyslu započala realizací přejezdového zabezpečovacího zařízení ve městě Čačak. Dále vyhrála soutěž na dodávku výhybkových systémů pro trať Novi Sad–Bělehrad a v současnosti se podílí i na několida dalších stavbách v Srbsku. Konsorcium českých firem OHL ŽS a AŽD Praha realizuje například rozsáhlou modernizaci železniční tratě Podgorica–Nikšič v Černé Hoře. Stejné konsorcium se podílí i na přípravě modernizace železničního uzlu Kraljevo ve středním Srbsku.