AŽD Praha vstupuje do „Velké šestky“

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD Praha vstupuje do „Velké šestky“

5.12.2008

AŽD Praha vstupuje do „Velké šestky“ Česká společnost se stává novým členem UNISIG Consortium. Brusel, 3. prosince 2008 – V prostorách Českého domu v Bruselu byla včera vpodvečer podepsána přístupová dohoda a konsorciální smlouva, na jejímž základě AŽD Praha vstupuje do skupiny UNISIG. Česká společnost se tak od 1. ledna 2009 stává členem organizace, která sdružuje evropské výrobce řídicích a zabezpečovacích systémů pro železnice. AŽD Praha je přitom první firmou, která byla do této původně uzavřené skupiny od jejího založení v roce 1999 přijata.

UNISIG Consortium tvoří firmy Alstom, Ansaldo, Bombardier, Invensys, Siemens a Thales.  Cílem této skupiny založené na popud Evropské komise je konsolidovat výsledky vývoje komplexního evropského systému jednotného zabezpečení ERTMS/ETCS. Systém ETCS (European Train Control System), tedy evropský vlakový zabezpečovací systém, přispívá ke sjednocování bezpečnostních systémů pro tratě evropského významu a měl by postupně nahradit všechny stávající národní systémy v Evropě. To umožní například vedení vlaků po celé Evropě bez nutnosti výměn hnacích vozidel na hranicích.

Dle nových nařízení Evropské komise musí být systém ERTMS/ETCS povinně instalován při všech stavbách a rekonstrukcích, které jsou alespoň částečně hrazeny z prostředků Evropské unie.

„Jsme připraveni pomoci při tvorbě koncepcí a legislativy Evropské interoperabilní železniční sítě,“ řekl v souvislosti se vstupem do UNISIG Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel společnosti AŽD Praha. „Jsem velmi hrdý na to, že AŽD byla přijata jako první z nových členů UNISIG zejména proto, že naše společnost pochází z jednoho z mladších členských států Evropské unie,“ dodal. Na spolupráci s odborníky z firmy AŽD Praha při různých aktivitách UNISIG v příštím roce se těší také partneři UNISIG. Řekl to Klaus Mindel, předseda řídicího výboru UNISIG, který AŽD přivítal jako prvního doplňujícího člena.

První kontakt AŽD Praha s UNISIG proběhl v červnu 2004 na zasedání jeho řídicí skupiny v Paříži.  Další kolo jednání bylo zahájeno v roce 2006 poté, co UNISIG zřídil svoji kancelář pod křídly UNIFE v Bruselu. V červnu 2007 pak AŽD Praha oficiálně vyjádřila zájem o členství ve skupině UNISIG. Pozvánku k jednání o členství obdržel generální ředitel AŽD Praha letos v červnu.

Slavnostního podpisu přístupové dohody a konsorciální smlouvy uzavřené mezi UNISIG Consortium a AŽD Praha se 2. prosince 2008 v bruselském Českém domě zúčastnil velvyslanec ČR v Belgii Vladimír Müller a pozvaní hosté z Evropského parlamentu, Evropské komise, Evropské železniční agentury (ERA),  uživatelské skupiny ERTMS a oborových železničních asociací CER, EIM a UNIFE. Za UNISIG Consortium smlouvu podepsal Klaus Mindel, předseda řídicího výboru, a David Gillan, generální  ředitel, za AŽD Praha generální ředitel společnosti Ing. Zdeněk  Chrdle a Vladimír Kampík, ředitel zastoupení AŽD při EU.