AŽD Praha získalo Výroční cenu ACRI

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD Praha získalo Výroční cenu ACRI

15.9.2009

AŽD Praha získalo Výroční cenu ACRI Společnost AŽD Praha, v rámci 51. Mezinárodního strojírenského veletrhu, získala Výroční cenu ACRI v kategorii Signalizační, zabezpečovací a telekomunikační systémy. Oceněno bylo nové zabezpečovací zařízení RADIOBLOK. Generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle převzal ocenění z rukou ministra dopravy Gustáva Slamečky.

Nový zabezpečovací systém s názvem RADIOBLOK je určen zejména pro regionální tratě, kde bezpečnost zajišťují v současné době ve velké míře pouze lidé. Systém zásadně eliminuje možné selhání lidského činitele, které se projevilo v minulých letech při několika nehodových událostech.

RADIOBLOK je vyvinut v úrovni nejvyššího standardu bezpečnosti. Má minimální nároky na úpravy infrastruktury, kolejí, výhybek a  přejezdů, protože technické prostředky a inteligence je nainstalována na hnacích vozidlech. RADIOBLOK využívá pro určení pozice vlaků systém GPS a pro komunikaci mezi dispečerem a vozidly bezpečných přenosových kanálů veřejných operátorů. Tím odpadají další investice pro zajištění bezpečné komunikace ve zvláštních sítích.

V současné době je systémem RADIOBLOK vybavována šumavská trať Číčenice – Volary, kde se právě chybou lidského činitele odehrála v roce 2007 vážná železniční nehoda, při které bylo zraněno 12 lidí. Cenu dostává systém RADIOBLOK pro pokrokové technické řešení, minimální požadavky na úpravu železniční infrastruktury, vysokou úroveň bezpečnosti a optimální cenu systému ve srovnání se zahraniční konkurencí.

"Pro AŽD Praha je výroční cena ACRI významným oceněním původní české technologie. Současně je důkazem, že práce českých inženýrů a techniků je na vysoké úrovni a konkurenceschopná se zahraničními produkty," uvedl krátce po převzetí ceny generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Autor: Jiří Dlabaja
Mobil: +420 606 650 834