AŽD účastníkem podnikatelské mise do Bulharska

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD účastníkem podnikatelské mise do Bulharska

16.3.2005

Praha, 16. března 2005 - Generální ředitel AŽD Praha se ve dnech 6.–8. března zúčastnil podnikatelské mise ministra dopravy ČR Milana Šimonovského do Bulharska. Účelem této mise byla podpora aktivit českých firem podnikajících v oblasti železniční infrastruktury v Bulharsku a jejich představení.

V souvislosti s plánovanou rekonstrukcí bulharské železnice byla prezentována společnost AŽD Praha se svou bulharskou dceřinou společností Balkan SAST, která se zabývá produkcí moderních zabezpečovacích technologií pro železniční dopravu. Generální ředitel AŽD Praha, Ing. Zdeněk Chrdle považuje Bulharsko za politicky stabilní zemi a bulharský trh za velmi perspektivní pro české firmy působící v oblasti železnic a dalších druhů dopravy. „Bulharsko má připravené smělé plány rekonstrukce silniční a železniční sítě i přístavů a bude zde jistě místo i pro české technologie. AŽD Praha má v plánu se na rekonstrukci podílet,“ řekl ing. Chrdle.

Správce bulharské infrastruktury dostává ročně od státu jen asi 10 mil. EUR na modernizaci. Protože ovšem Bulharskem prochází hned 5 panevropských koridorů, mohou bulharské železnice spoléhat i na podporu z evropských fondů. Již řadu let se pracuje na modernizaci významné tratě mezi Sofií a Plovdivem s rokem ukončení 2008 a s náklady 390 mil. EUR. Tato trať je součást koridorů IV a IX a je obnovována na rychlost 160 km/h.

Tato mise se uskutečnila na základě pozvání bulharského ministra dopravy a spojů Nikolaje Vasileva. Setkání se zúčastnili i vicepresident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a generální ředitelé firem ŽS Brno, KPM C, Pars Nova a dalších. Společného jednání se za bulharskou stranu zúčastnil ministr dopravy se svými náměstkyněmi a další významní představitelé bulharského železničního průmyslu.

Balkan SAST na bulharském trhu operuje prvním rokem a navazuje na tradici, kterou měla v minulosti česká AŽD v Bulharsku. Společnost dokončuje přípravy na výstavbu výrobně montážního závodu, jejíž realizace začne v průběhu jarních měsíců na nově zakoupeném pozemku v Sofiii. V současné době funguje v provizorních podmínkách výroba prototypů některých prvků zabezpečovacího zařízení jako jsou například přestavníky nebo snímače polohy. V průběhu roku se plánuje instalace prototypu dvou systémů zabezpečovacího zařízení do místních stanic.