AŽD zabezpečí nově rekonstruované depo v Hostivaři

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD zabezpečí nově rekonstruované depo v Hostivaři

8.6.2004

Praha, 8. června 2004 - AŽD Praha, významná společnost v oblasti zabezpečení kolejové dopravy, bude dodavatelem zabezpečovacího zařízení pro depo Hostivař pražského metra. Realizace celé stavby má být dokončena do konce února 2005.

AŽD Praha vyhrálo veřejnou obchodní soutěž pro výběr zhotovitelestavební rekonstrukce v depu metra Hostivař společně s firmami ŽS Brnoa ČKD PRAHA DIZ. Dopravní podnik vypsal veřejnou obchodní soutěž provýběr zhotovitele stavby "Depo metra Hostivař - úprava kolejovéhozhlaví". AŽD v obchodní soutěži nabídla:

• vnitřní části staničního zabezpečovacího zařízení typu ESA 11M určené pro zabezpečení jízd vlaků v metru
  • venkovní části zabezpečovacího zařízení (návěstidla, výměnové přestavníky, stykové transformátory, kabely, přenosové smyčky, počítače náprav atd.)
  • nového stacionárního zařízení ATP typu SOP-2P s přenosnými smyčkami v kolejišti depa (dodavatelem této technologie je Bombardier ZWUS Katowice)
  • nadstavbového dálkového zařízení, jehož dodavatelem je společnost UniControls, a.s.

"AŽD v Hostivaři dodá vnitřní část zabezpečovacího zařízení typu ESA 11M a také jeho venkovní části," říká ing. Josef Jehlička, technický ředitel pro zabezpečovací zařízení metra společnosti AŽD. "Stavba je rozdělena do několika etap," dodává ing. Jehlička. Nejrozsáhlejší stavební a technické práce na zabezpečovacím zařízení budou probíhat již v letošním roce. Dopravní podnik hl. města Prahy vypsal soutěž za účelem vybudovat vestávajícím depu Hostivař novou stanici metra. Výhodou této stanice budejejí strategické umístění a možná výstavba autobusového terminálu ataké parkoviště pro osobní automobily. Stanice pojme některé autobusovélinky, které dnes končí ve stanicích Želivského a Skalka. Společnost AŽD Praha pracuje pro pražské metro již od doby jehovzniku. Firma zde instalovala své systémy zabezpečovacího zařízení. Vsoučasné době probíhají úspěšně postupné odběratelské přejímky systémuLZA (liniový zabezpečovač automatizace) na trati "A", který bezpečně aautomaticky řídí jízdu vlaku po celé trati. Strojvedoucí tak pouzezavírá a otevírá dveře a dává povel k odjezdu.

Zakázku na systém LZA společnost AŽD získala ve velmi silné konkurencispolečností AD Tranz, Alcatel, Alstom a Matra. Za zmínku stojí, že AŽDvýrazným způsobem, na žádost Dopravního podniku, krátí termíndokončení, který byl původně určen na červen 2006. K dnešnímu dni takale cestující již v běžném provozu využívají 8 vlakových souprav.