Bezpečnější železnice v Poděbradech

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Bezpečnější železnice v Poděbradech

27.10.2004

Poděbrady, 27. října 2004 – Dnes proběhlo slavnostní předání nově rekonstruované železniční stanice Poděbrady. Modernizace se týkala zabezpečovacího zařízení a železničních přejezdů. Práce v hodnotě 110 mil. Kč provedla firma AŽD Praha, největší česká společnost v oblasti zabezpečení kolejové dopravy.

Zařízení společnosti AŽD zajišťuje v tomto důležitém železničnímuzlu, trati Praha–Nymburk–Velký Osek–Kolín, zvýšení bezpečnostiprovozu, kvality obsluhy a také rychlosti průjezdu vlakových souprav.Součástí zařízení je staniční zabezpečovací zařízení ESA 11 (připravené pro možnost dálkového ovládání ze žst. Nymburk hl. n.) a traťové zabezpečovací zařízení ABE3-88A.Dalším prvkem rekonstrukce je úprava dopravní kanceláře přímo v budově,kde je současně umístěno ovládání dálkového zařízení. Staničnízabezpečovací zařízení ESA 11 je doplněno lokálním diagnostickýmsystémem LDS 2.0, který má rozhodující význam na zefektivnění práce provozních pracovníků.

Stavba zahrnuje i pět přejezdů, které jsou nyní chráněny moderním elektronickým zabezpečovacím zařízením PZZ-RE s celými závorami. Generální ředitel AŽD ing. Zdeněk Chrdle řekl: „Železničnístanice Poděbrady je důležitou součástí pravobřežní tratě Kolín–Ústínad Labem. Naše společnost do této železniční stanice instaluje modernízabezpečovací zařízení, které splňuje evropské standardy integritybezpečnosti, přispěje tím k dalšímu zvýšení technické úrovně systémůřízení dopravy u ČD a zlepší situaci ve městě.“

Novinkou je rovněž instalovaný elektrický výhřev výhybek EOVA-1systému AŽD Praha napájený z trakčního vedení. Výhřev zamezí přimrzánía tím zvýší plynulost dopravy i za velice nízkých teplot. Na stavbě se od jejího zahájení v listopadu 2003 vedle hlavníhododavatele, firmy AŽD Praha, podílí také společnosti Spojstav, EŽPraha, Chládek a Tintěra, Jicom.