Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Česká společnost podepsala již druhý kontrakt v rámci modernizace největší srbské tepelné elektrárny

23.10.2008

Česká společnost podepsala již druhý kontrakt v rámci modernizace největší srbské tepelné elektrárny Praha, 1. října 2008 – Po úspěšném dokončení první etapy výstavby řídícího a zabezpečovacího zařízení pro vlečkový systém největší srbské Tepelné elektrárny Nikola Tesly (TENT), získala česká společnost AŽD Praha další zakázku související s tímto projektem. Smlouva o dodání technologického zařízení ESA 11 pro zabezpečení železniční stanice Obrenovec TENT a provedení veškerých souvisejících prací byla zástupci obou stran podepsána 30. září 2008. Do budoucna se v této stanici počítá také se zřízením dispečerského pracoviště, odkud bude dálkově řízen provoz ostatních stanic, které se v rámci rozsáhlého komplexu elektrárny nacházejí. Hodnota včera uzavřeného kontraktu je vyčíslena na 50 miliónů korun.

Modernizace železniční stanice Vreoci TENT, která je první stanicí v komplexu srbské tepelné elektrárny TENT vybavenou zabezpečovacím  zařízením společnosti AŽD Praha, je ukončována v současné době. Druhá etapa výstavby, zaměřená na stanici v Obrenovci by měla být ukončena v říjnu příštího roku. Předpokládá se, že stejným zařízením budou vybaveny i další 4 železniční stanice, které se v komplexu elektrárny TENT nacházejí.

Završením celého projektu by měla být další samostatná etapa, ve které dojde k propojení zabezpečovacích zařízení všech  šesti železničních stanic a ke zřízení centra dálkového řízení ve stanici Obrenovec TENT, ze kterého bude celý vlečkový systém řidit jeden dispečer. Tím dojde k výraznému zefektivnění dopravních procesů na tratích elektrárny, která dodává elektrickou energii do více než poloviny Republiky Srbsko.

Za srbskou stranu podepsal smlouvu na druhou etapu výstavby generální ředitel elektráren TENT Dragan Popović, dipl. Ing.,  za společnost AŽD  Praha pak její generální ředitel Ing. Zdeněk Chrdle.