Inteligentní přechody AŽD Praha ochrání chodce

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Inteligentní přechody AŽD Praha ochrání chodce

16.11.2009

Inteligentní přechody AŽD Praha ochrání chodce Obětí nehod na přechodech v uplynulých letech přibylo. Jen za loňský rok bylo usmrceno 22 chodců, což je o 8 více než v roce předcházejícím. Těžkých zranění bylo v této souvislosti zaznamenáno 235, přes 700 chodců pak při dopravní nehodě na přechodu utrpělo lehká zranění. Ke změně nelichotivých statistik mohou přispět nové technologie určené právě pro zvýšení bezpečnosti na přechodech pro chodce.

Ke zklidnění dopravy a zlepšení její bezpečnosti přispívají už samotné stavební úpravy jako vložení ostrůvku na úkor zúžení jízdních pruhů nebo instalace integrovaných příčných prahů. Pro zvýšení brzdného účinku je také využíván bezpečnostní povrch s červeným výstražným zabarvením a zvýšenou drsností pro vylepšení protismykových vlastností vozidel.

Bezpečnost přechodů však výrazně zvyšuje jejich lepší zviditelnění. Tzv. inteligentní přechody jsou kombinací zmíněných stavebních úprav doplněných moderními telematickými technologiemi, které nabízejí celou škálu užití.

„Novinkou jsou detektory pohybu na přechodu pro chodce, které pomocí výstražných světel, jež jsou instalovány ve značce „Přechod pro chodce“, upozorní řidiče na přítomnost chodce ve vozovce. Na stejném principu fungují také LED svítilny zapuštěné přímo do povrchu vozovky, které jsou pro řidiče nepřehlédnutelné již ve vzdálenosti 50 m,“ říká obchodní ředitel pro silniční telematiku Ing. Vladimír Ketner ze společnosti AŽD Praha, která telematické systémy dodává. Systém je možné doplnit i o čidlo pohybu automobilu.

Jakmile zaregistruje vůz, žlutý blikač v zorném úhlu pohledu chodce upozorní na přítomnost blížícího se automobilu. Tato technologie pro zklidnění dopravy je maximálně efektivní jak pro lokality s nižší intenzitou chodců a vozidel, kde kvůli nedodržování rychlostních limitů a nepřehlednému místu pro přecházení vzniká řada kritických situací, tak v místech s rušným provozem či oblastech kolem škol a dětských hřišť.

Moderní telematické systémy se vyznačují vysokou účinností, dlouhou životností a nízkými provozními náklady. Použité technologie vychází z nejmodernějších světových trendů zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Autor: Jiří Dlabaja
Mobil: +420 606 650 834