Modernizace tratě na mladoboleslavsku zahájena

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Modernizace tratě na mladoboleslavsku zahájena

1.3.2007

Modernizace tratě na mladoboleslavsku zahájena Bakov nad Jizerou, 1. března 2007 – Významná racionalizace a modernizace technologií čeká železniční trať Bakov nad Jizerou–Česká Lípa, spojnici mezi Středočeským a Libereckým krajem. Informovala o tom Správa železniční dopravní cesty s.o. Modernizací této trati očekává provozovatel významnou úsporu nákladů, zvýšení bezpečnosti zejména na železničních přejezdech a zkrácení jízdních dob vlaků.Bakov nad Jizerou, 1. března 2007 – Významná racionalizace a modernizace technologií čeká železniční trať Bakov nad Jizerou–Česká Lípa, spojnici mezi Středočeským a Libereckým krajem. Informovala o tom Správa železniční dopravní cesty s.o. Modernizací této trati očekává provozovatel významnou úsporu nákladů, zvýšení bezpečnosti zejména na železničních přejezdech a zkrácení jízdních dob vlaků.

Práce na racionalizaci tratě začnou již 1. března tohoto roku. Rekonstrukce se bude týkat stanic Bělá pod Bezdězem, Bezděz, Okna, Doksy, Jestřebí a Srní u České Lípy, které získají nové automatické zabezpečovací zařízení. To umožní ovládání celého úseku tratě z jediného dispečerského pracoviště v České Lípě nebo Bakově nad Jizerou. Nový řídící systém přinese zvýšení bezpečnosti cestujících v železničním i silničním provozu a výrazné snížení nákladů na provoz tratě. Ve výběrovém řízení zvítězila firma AŽD Praha.

„Trať Bakov nad Jizerou–Česká Lípa je významnou spojnicí mezi kraji. Denně jí projede na 30 párů osobních a nákladních vlaků, rychlíků i spěšných vlaků,“ říká Ing. Jan Komárek, generální ředitel SŽDC, která je zadavatelem a investorem stavby. „Významnou je i úspora více než 40 pracovníků.“

„Liberecký kraj v rámci svého projektu integrace veřejné dopravy podporuje rozvoj a využití kolejové dopravy. Modernizace uvedené tratě z našeho pohledu zkvalitní veřejnou dopravu v jihozápadní části kraje,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

Součástí stavby bude zabezpečení sedmnácti přejezdů novým zabezpečovacím zařízením. V celém úseku bude fungovat traťový radiový systém. Nádraží v Doksech se navíc dočká i nového informačního systému pro cestující. Další sdělovací a informační zařízení (kamerové systémy, rozhlasové zařízení, integrované telekomunikační zařízení) budou nainstalovány i v ostatních stanicích a zastávkách.

„Revitalizace této tratě navazuje na stavby, na kterých jsme se v poslední době spolupodíleli. Pokračujeme tak v nastaveném trendu, na jehož konci bude moderní, bezpečná a finančně méně náročná železniční síť,“ dodává Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha.