Na trati Rybník-Lipno zabezpečeny přejezdy

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Na trati Rybník-Lipno zabezpečeny přejezdy

17.6.2005

Vyšší Brod, 17. června 2005 - Společnost AŽD Praha na nově elektrizované trati Rybník-Lipno modernizovala zabezpečovací zařízení a čtyři železniční přejezdy. Více než rok trvající investiční akce si vyžádala přes 32 mil. Kč.

Součástí modernizace byla i změna systému řízení dopravy. Dříve bylo na této trati zabezpečovací zařízení pouze ve stanici Loučovice. Po ukončení nové elektrizace má celá trať jednotné zabezpečovací zařízení, jehož hlavní ovládací stanoviště je ve stanici Rybník. „Odtud má dispečer veškeré informace o stavu na trati a provozu a řídí veškerá zabezpečovací zařízení,“ říká Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha.

Původní železniční přejezdy na trati byly všechny nechráněné. Z důvodu zvýšení bezpečnosti provozu jsou nyní přejezdy vybaveny moderním přejezdovým systémem PZZ-RE. „Zařízení typu PZZ–RE, které AŽD Praha na tyto čtyři přejezdy nainstalovala, představuje jeden z nejmodernějších dostupných systémů u nás,“ zdůrazňuje Ing. Zdeněk Chrdle. Výstražníky jsou vybaveny pozitivní signalizací bílým světlem.

Stavba, jejímž investorem je Správa železniční dopravní cesty, Stavební správa Plzeň, byla financována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury.