Největší funkční model kolejiště mají v Brně

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Největší funkční model kolejiště mají v Brně

18.7.2006

Na první pohled vypadá jako sen malých i velkých kluků, ve skutečnosti ale největší model kolejiště v České republice slouží pro výuku pracovníků Českých drah. Unikátní trenažér se nachází v Brně ve vzdělávacím středisku společnosti AŽD Praha.

Modelové kolejiště zabírá plochu 47 m2 a celková délka kolejí je 260 metrů. Modely osobních i nákladních vlaků, které tu jezdí, jsou vybavené funkčním zabezpečovacím zařízením, které pracuje stejně jako na skutečné železnici. Pokud se například vláček blíží k železničnímu přejezdu, automaticky se spustí závory a začnou blikat červená světla. Krajina kolem kolejí působí velmi autenticky díky ručně malovanému pozadí s námětem Českomoravské vysočiny a panoramatem Brna.

Pro pracovníky, kteří se ve středisku školí, přináší modelové kolejiště řadu výhod. Především tu lze nacvičit situace, které mohou nastat při běžném provozu na železnici včetně mimořádných dopravních situací a poruch. Obslužné pracoviště vypadá stejně jako na skutečných stanicích a je vybaveno stejným systémem.

Zabezpečovací zařízení ESA 11, které dodáváme SŽDC, s.o., je uživatelsky velmi komfortní a není těžké se s ním naučit zacházet,“ říká ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha. „Přesto je důležité, že si mohou pracovníci vyzkoušet některé situace na simulátoru. Ve skutečném provozu jsou pak při obsluze zařízení mnohem jistější a nemusejí se obávat, že by je některá situace mohla zaskočit. To se projeví v plynulém provozu na železnici a větším bezpečí cestujících,“ dodává Chrdle.