Nový druh signalizace oznámí únik čpavku

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Nový druh signalizace oznámí únik čpavku

28.3.2007

Nový druh signalizace oznámí únik čpavku Lovosice, 28. března 2007 - S novým druhem signalizace pro řidiče přišla společnost AŽD Praha, český dodavatel řídicích technologií pro silniční provoz. Výrobek je určený k signalizaci úniku nebezpečných chemických látek z objektů v blízkosti komunikace. Jako první jej nechala nainstalovat společnost Lovochemie pro signalizaci úniku čpavku. Zařízení v případě potřeby automaticky navede řidiče na komunikacích v blízkosti továrny na bezpečnou objízdnou trasu. Zvláštností je využití slunečního záření jako zdroje elektrické energie.

Signalizační zařízení umístěné v blízkosti továrny je především preventivním opatřením, protože v podniku dosud nedošlo k většímu úniku čpavku ani jiné nebezpečné látky. Pokud by se tak někdy v budoucnosti stalo, budou řidiči na trasách v blízkosti továrny informováni mezi prvními.

V havarijní situaci dispečer zaktivuje bezpečnostní zařízení včetně signalizace pro řidiče. Ti jsou pomocí signalizačních světel a reflexních značek naváděni na objízdnou trasu, která je dovede mimo dosah havárie.

„Systém v hodnotě necelého jednoho milionu korun společnost AŽD Praha vyvinula pro Lovochemii přímo na klíč,“ říká ředitel úseku silniční telematiky AŽD Praha ing. Vladimír Ketner. „Vzhledem ke spřísňujícím se bezpečnostním požadavkům na společnosti manipulující s chemickými látkami se dá očekávat, že český výrobek brzy využijí i další firmy.“

Nová signalizace byla nainstalována u kruhového objezdu u Prosmyk, u výjezdu z Lovosic (v Terezínské ulici), u železničního přejezdu u obce Lukavec a na silnici E55 u křižovatky na Lukavec.

Popis fungování systému:

Součástí systému jsou čtyři sloupy osazené signalizačními prvky. Každý stožár je vybaven rádiovou VHF komunikací, dvojicí dvousvětlových červených návěstidel a solárním panelem doplněným o bateriovou část, jehož roční výkon je cca 496 kWh.

Na dispečinku chemičky je umístěno komunikační rádiové VHF zařízení, kterým se ovládá spuštění signalizace. Zařízení je zároveň monitorováno včetně zpětných a chybových hlášení, takže dispečer má k dispozici veškeré informace o stavu a funkci signalizace. Pokud dojde k úniku čpavku či jiné látky, dispečer stisknutím tlačítka „Havárie“ na panelu řídicího systému chemičky uvede do funkce celý systém bezpečnostních zařízení včetně signalizace.