Optimalizace železniční tratě Zábřeh na Moravě-Krasíkov

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Optimalizace železniční tratě Zábřeh na Moravě-Krasíkov

26.4.2004

Praha, 26. dubna 2004 - Dnes byl slavnostně poklepán základní kámen na stavbách optimalizace trati Zábřeh na Moravě-Krasíkov a přestavba dopravního uzlu Zábřeh na Moravě. Společnost AŽD Praha je vyšším dodavatelem zabezpečovacího zařízení na těchto stavbách. V rámci optimalizace bude ve stanici Zábřeh a Hoštejn instalováno nové zabezpečovací zařízení, přičemž stanice Hoštejn má být dálkově ovládána ze stanice Zábřeh. Investorem staveb je SŽDC, Stavební správa Olomouc. Stavba bude dokončena v prosinci roku 2005.

Pro zajištění bezproblémového provozu v době stavebních úprav na tratia ve stanicích, instaluje společnost AŽD do stanice Zábřeh na Moravěprovizorní zabezpečovací zařízení, které bude po dokončení pracínahrazeno novým definitivním zabezpečovacím zařízením.

"Přestavba stanice Zábřeh má velký význam pro rozvoj průmyslu a zvýšení zaměstnanosti v této části Olomouckého kraje", řekl provozní ředitel společnosti AŽD ing. Jiří Baťka.Pro stanici Hoštějn se počítá s instalací nových informačních tabulí,piktogramů a rozhlasu.Na stavbě již byly započaty přípravné práce. V Zábřehu bylo přemístěnozabezpečovací zařízení a začalo se pracovat na úpravách kolejiště. Jakoprvní na řadu přichází stavba na úseku Zábřeh -- Krasíkov, přestavbadopravního uzlu v Zábřehu pak navazuje tak, aby byly vytvořenyoptimální podmínky pro kulturu cestování veřejnosti. Ing. Baťka doplnil, "významtéto stavby je o to větší, protože přichází v předvečer vstupu Českérepubliky do Evropské Unie, přičemž stavba na úseku tratiZábřeh--Krasíkov je spolufinancována z fondu ISPA Evropské unie."