Přes hranice bez přestupů

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Přes hranice bez přestupů

28.5.2006

Železná Ruda, 28. května 2006 – Provoz nového železničního zabezpečovacího zařízení, které umožňuje plynulou dopravu přes hranici s Německem, byl dnes zahájen v Železné Rudě. Uvedla to mluvčí AŽD Praha Sandra Gosmanová.

Dosud museli lidé cestující z obou směrů vlakem přes hranice přestupovat v Alžbětíně, protože zabezpečovací zařízení v Česku a v Německu spolu nedokázala komunikovat. Jako přípravná fáze pro jejich napojení probíhala od roku 2003 na české straně modernizace zabezpečovacího zařízení v žst. Železná Ruda  a Špičák. Součástí této stavby byla modernizace tří přejezdů a instalace nejmodernějšího staničního zabezpečovacího zařízení ESA 11, které umožňuje spolupráci s německým zabezpečovacím systémem.

„Díky instalaci moderního automatického systému ESA 11 se navíc výrazně zvýšila bezpečnost na trati i na železničních přejezdech,“ uvedl Zdeněk Chrdle, generální  ředitel AŽD Praha. „Znamená to také větší komfort pro cestující i zvýšení cestovní rychlosti vlaků a zkrácení jejich jízdních dob.“

Po překonání finančních problémů na německé straně a delší odmlce ve stavebních pracích bylo vydáno na konci dubna rozhodnutí ke zprovoznění průjezdu a od 18.5.2006 je průjezd  mezi německým Zwieslem a českým Špičákem již plně aktivován.

Již nyní je řídící a zabezpečovací systém AŽD na tomto úseku  trati připraven pro další možné  navázání do budovaných systémů dálkového řízení, například do železniční stanice Klatovy nebo Plzeň," vysvětluje další možnosti systému ing. Chrdle. „Vše však záleží na postupu výstavby zabezpečovacího systému dalšího úseku trati ze Špičáku do Klatov“.

Stavba na české straně probíhala v zimě ve velmi náročných horských podmínkách, přesto se ji podařilo dokončit v čas tak, že odpovídá všem přísným normám a požadavkům bezpečnosti. Lidé z obou stran státní hranice si díky ní budou opět o něco blíže.