První část tratě Karlovy Vary - Dalovice zabezpečena

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / První část tratě Karlovy Vary - Dalovice zabezpečena

5.12.2004

Karlovy Vary, 5. prosince 2004 – Po úspěšném zkušebním provozu dnes spustila společnost AŽD Praha nové zabezpečovací zařízení na trati Karlovy Vary – Dalovice. Tato část je součástí elektrizace celého úseku z Karlových Varů do Kadaně.

Při modernizaci bylo použito integrované zabezpečovací zařízení vycházející ze systému ESA 11zvlášť vyvinuté pro nekoridorové avšak významné tratě. „Jádro“ ovládáníse nachází ve stanici Karlovy Vary. Z ní se obsluhuje 34 hlavních a 24seřaďových návěstidel a 35 výhybek. Ze stejné stanice je řízeno izabezpečení ve stanici Dalovice, kde, mimo jiné, ovládá 13 hlavníchnávěstidel a 17 výhybek. Železniční přejezdy na trati jsou zabezpečenysystémem PZZ-EA se závorami vybavenými kontrolou celistvosti.

Celá elektrizace a modernizace přinese cestujícím rychlejší abezpečnější cestování vlakem a životnímu prostředí snížení emisí znaftového provozu. „Výstavbou tohoto zařízení bude uskutečněn první krok k převedení levostranného provozu na pravostranný“, řekl obchodní ředitel AŽD Praha ing. Miroslav Rešl.

Investorem projektu je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Celá stavba probíhá od ledna 2004 do června 2006 a vyžádá si investici ve výši téměř 3 mld. korun.

Sandra Gosmanová
Tisková mluvčí společnosti AŽD Praha s.r.o.