Spuštění zabezpečovacího zařízení v žst. Choceň

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Spuštění zabezpečovacího zařízení v žst. Choceň

22.7.2004

Choceň, 22. července - Dnešním dnem skončí výluka v železniční stanici Choceň. Firma AŽD Praha, významná společnost v oblasti zabezpečení kolejové dopravy, dnes předá do užívání zabezpečovací zařízení instalované v této železniční stanici. Systém v hodnotě 150 mil. Kč je součástí modernizace I. koridoru na trati Česká Třebová-Praha.

Moderní zabezpečovací zařízení instalované společností AŽD zajistí vtomto důležitém uzlu zvýšení bezpečnosti a kvality v oblasti osobnípřepravy. Součástí instalovaného zařízení je staniční, traťové ipřejezdové zabezpečovací zařízení. Stavba zahrnuje i tři přejezdy,které jsou již nyní zabezpečeny moderním elektronickým zabezpečovacímzařízením a chráněny závorami a výstražníky.

Rekonstrukce umožní podstatné zvýšení rychlosti souprav a to až na 160 km/hod. Gen. ředitel AŽD, ing. Zdeněk Chrdle o stavbě řekl: „AŽDnainstalovala do stanice Choceň moderní zabezpečovací a řídící zařízeníESA 11. Toto zařízení přispěje nejenom k již zmíněnému zrychleníprovozu ale zvýší bezpečnost provozu a přispěje k větší efektivitěřízení provozu.“

Pro cestující tato rekonstrukce železniční stanice přinese mnohopříjemných změn. V Chocni bude instalováno nové sdělovací zařízení,jehož součástí bude informační, elektronický hlasový a vizuální systém.Na nástupištích bude 14 oboustranných nástupištních informačních panelůa ve stanici bude fungovat automatické hlášení o vlakových spojích. Sdokončením instalace této sdělovací techniky se počítá na ledenpříštího roku. Další novinkou bude podchod zajišťující bezpečný pohybcestujících ve stanici. „Rekonstrukcí byla značně zvýšena traťová rychlost, a proto bylo třeba zajistit bezpečný přístup cestujících na nástupiště,“ vysvětluje výstavbu podchodu ing. Chrdle. Zhotovitelem stavby je Sdružení Skanska ŽS – SSŽ – Choceň aobjednaly ji České dráhy společně se Správou železniční a dopravnícesty.