Srbské výhybky s českými přestavníky

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Srbské výhybky s českými přestavníky

19.11.2009

Srbské výhybky s českými přestavníky Česká společnost AŽD Praha v těchto dnech předává 60 speciálních výhybkových přestavníků do centrálního skladu Železnice Srbska v Batajnici u Bělehradu. Jedná se o zakázku v celkové hodnotě přibližně 400 000 EUR. AŽD Praha se tak v Srbsku v oblasti dopravních technologií stává stejně významným hráčem jako velké západoevropské společnosti Westinghouse, Alcatel a Siemens, které byly hlavními dodavateli podobného zařízení.

První zkušební přestavníky do sítě Železnice Srbska dodala společnost AŽD Praha v roce 2005 při rekonstrukci tratě Beograd–Subotica. Po úspěšných testech následovala dodávka prvních třiceti kusů přestavníků, které se v provozu osvědčily bez závad. Proto se Železnice Srbska na českou společnost obrátila i se zakázkou na dodání výše uvedených 60 přestavníků.

Jde o speciální dodávku elektromotorických systémů s unikátní kloubovou připevňovací soustavou. Díky specifickému upevnění přestavníku ke kolejnici zamezuje systém přenosu rázů z jízdy vlaku na přestavníkové ústrojí. „Tato souprava je na srbské železnici naprostou novinkou, která prodlužuje životnost námi dodávané technologie,“ uvedl vedoucí odboru Zahraniční marketing a obchod AŽD Praha Ing. Petr Žatecký.

Dodávka šedesáti přestavníků bude využita v celé síti srbských železnic, kde budou postupně nahrazovat dosluhující zařízení. Úspěch české společnosti by v Srbsku nebyl možný bez garance kvalitního a rychlého záručního a pozáručního servisu. Ten zajišťuje dceřiná společnost AŽD SASI v Bělehradě.

Autor: Jiří Dlabaja
Mobil: +420 606 650 834