Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Termín instalace zabezpečovacího zařízení na tramvajové trati v Ostravě oddaluje nezbytná administrativa

11.12.2008

Praha, 10. prosince 2008: AŽD Praha s.r.o. vyhrála výběrové řízení na dodavatele zabezpečovacího zařízení pro jednokolejnou tramvajovou trať Vřesinská – Zátiší v Ostravě. Se zadavatelem této zakázky, Dopravním podnikem Ostrava, byla uzavřena smlouva, ve které se předpokládalo, že k instalaci zařízení dojde do konce kalendářního roku 2008. V současné době je jasné, že se termín nepodaří splnit. Společnost AŽD Praha s.r.o. cítí povinnost informovat veřejnost o důvodech této situace.

Pro vysvětlení stávající situace je potřeba následující rekapitulace:

11. 4. 2008      tragická dopravní nehoda na předmětné trati
  1. 7. 2008      vyhlášení veřejné obchodní soutěže
11. 8. 2008      stanovení termínu pro předložení nabídek
  3. 9. 2008      vyrozumění o přijetí naší nabídky
8. 10. 2008      podepsána Smlouva o dílo
  říjen 2008      zahájení prací

-       projektové práce
-       geometrické zaměření
-       na všech katastrálních úřadech zjištěn stav pozemků
-       objednávka materiálu
-       výroba zabezpečovacího zařízení.

Na základě zkušeností, které máme s obdobnými zakázkami, jsme předpokládali, že pro instalaci zabezpečovacího zařízení postačí institut tzv. „ohlášení stavby“. Dne 10. listopadu 2008 však krajský úřad  naší žádosti bohužel nevyhověl a rozhodl o stanovení stavebního úřadu k provedení územního řízení  a vydání rozhodnutí pro tuto stavbu. Tímto stavebním úřadem stanovil Obecní úřad Velká Polom, stavební úřad.

Vzhledem k tomu, že se jedná o liniovou stavbu, krajský úřad jednoznačně požaduje územní rozhodnutí a stavební povolení. Stavební řízení se týká 522 pozemků různých typů vlastníků. Soukromí vlastníci po zjištění, že se části jejich pozemků nachází na dopravní tramvajové cestě, požadují odprodej celých pozemků. Některé z pozemků jsou v majetku státního podniku Lesy České republiky a nelze je tedy pronajmout. Tyto pozemky je proto nutné vyjmout z lesního fondu. S řadou majitelů je nutné uzavřít smlouvy o právu provést stavbu. Bez stavebního povolení nelze stavbu zahájit. Proces územního rozhodnutí a stavebního povolení nelze urychlit, vynechat ani předběhnout, firma by totiž porušila zákon.

Tyto skutečnosti znemožnily zrealizovat stavbu v původním požadovaném termínu. Po vyřízení všech potřebných formalit nutných pro územní rozhodnutí a následně pro stavební povolení naše firma zrealizuje stavbu do sedmi týdnů od nabytí právní moci stavebního povolení.

Společnost AŽD Praha s.r.o. by ráda vyjádřila nespokojenost a politování nad okolnostmi, které brání realizaci této zakázky v předpokládaném termínu a neumožňují Dopravnímu podniku Ostrava dostát svému slibu. AŽD Praha s.r.o. se zavazuje k dodání celého zařízení v nejkratším možném termínu po udělení nezbytných povolení, které vyžaduje platná legislativa České republiky.