Železniční stanice Ražice překonala následky povodní

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Železniční stanice Ražice překonala následky povodní

3.11.2004

Ražice, 3. listopadu 2004 – Železniční stanice v Ražicích na frekventované trati České Budějovice–Plzeň má dneškem počínaje moderní zabezpečovací a sdělovací zařízení. Společnost AŽD Praha po více jak roční rekonstrukci uvedla do provozu staniční zabezpečovací zařízení ESA 11 a traťové zabezpečovací zařízení AH-88.

Zabezpečovací zařízení a železniční přejezdy poškozené předloňskými povodněmi prošly modernizací v hodnotě 111 miliónů Kč. Instalováno bylo 32 světelných návěstidel a 23 elektromotorických přestavníků. „Celková délka rekonstruovaného úseku měří 8 km,“ uvedl generální ředitel AŽD ing. Zdeněk Chrdle. „Úpravy, které byly na trati provedeny, umožnily zvýšení traťové rychlosti až na 100 km za hodinu, což zkrátí dobu cestování mezi krajskými městy České Budějovice a Plzeň,“ řekl ing. Chrdle.

Kromě traťové rychlosti zvyšuje nové staniční zařízení ESA 11 bezpečnost provozu a kvalitu obsluhy. Jedná se o jeden z nejmodernějších systémů pro zabezpečení železnic. Na evropské stupnici bezpečnosti má systém nejvyšší známku bezpečnosti. „Systém ESA 11 lze zapojit do systému evropského zabezpečovače ETCS a do systémů dálkového ovládání,“ upozorňuje ing. Chrdle. Zařízení ESA 11 v Ražicích je doplněno lokálním diagnostickým systémem LDS 2.0, který má význam pro zefektivnění práce provozních pracovníků.

Součástí modernizace stanice je také instalace sdělovacího zařízení. Ve stanici funguje nový rozhlas a nová požární signalizace. V rámci stavebních úprav byla zavedena nová elektroinstalace, na trati byl rekonstruován železniční svršek a vloženy nové výhybky. Rekonstrukcí prošlo traťové vedení a elektrické ohřevy výměn. Hlavním zhotovitelem prací byla firma AŽD Praha, největší česká společnost v oblasti zabezpečení kolejové dopravy. Zadavatelem a investorem stavby trvající od srpna 2003 do října 2004 byla státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Projekt financoval Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) z povodňových prostředků.

Sandra Gosmanová
Tisková mluvčí společnosti AŽD Praha s.r.o.