AŽD Praha dodá do Makedonie zabezpečovací zařízení za více než 3 miliony EUR

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD Praha dodá do Makedonie zabezpečovací zařízení za více než 3 miliony EUR

9.1.2015

AŽD Praha dodá do Makedonie zabezpečovací zařízení za více než 3 miliony EUR Česká společnost AŽD Praha podepsala smlouvu o dílo v hodnotě 3,1 milionů EUR na dodávku a instalaci zabezpečovacího zařízení pro železniční koridor Kumanovo- Beljakovce, Makedonie.

V tendru, vyhlášeném správcem infrastruktury železnic Makedonie v roce 2013, se česká společnost zařadila jako jeden ze zhotovitelů vedle  německé společnosti H.F. Wiebe GmbH & Co KG, a italské společnosti MerMec S.pa.
Práce AŽD Praha zahrnují projekci, výrobu, dodávku, instalaci, testování a uvedení do provozu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení pro celkem tři železniční stanice na trati dlouhé 31 km a systému jejich dálkového řízení.
Jedná se spíše o menší zakázku, ale o to větší má strategický význam. V Makedonii se totiž jedná o historicky první aplikaci plně elektronických zabezpečovacích zařízení, a tak si nemůžeme dovolit žádné zaváhání,“ říká ředitel zahraničního marketingu a obchodu AŽD Praha Petr Žatecký a dodává: „Země bývalé Jugoslávie dlouhodobě patří mezi naše prioritní trhy, na které se velmi soustředíme a do kterých také značně investujeme. Vedle tohoto projektu v Makedonii nyní AŽD Praha realizuje například prestižní projekt rekonstrukce hlavního nádraží Bělehrad v Srbsku. Od obou těchto projektů si slibujeme posílení a upevnění naší pozice na trzích zemí bývalé Jugoslávie.“
Práce na projektu započaly již na podzim 2014, ještě před podpisem smlouvy, naplno se však projekt rozbíhá se začátkem roku 2015, a měl by být dokončen v září roku 2016.

Jiří Dlabaja, tiskový mluvčí