AŽD Praha slaví úspěchy v Indii

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD Praha slaví úspěchy v Indii

17.7.2006

Dillí (Indie), Praha; 17. června 2006 – V minulých dnech byla v Indii aktivována již šestá železniční stanice vybavená bezpečnostním systémem české výroby. Jedná se o jedno z nejmodernějších zařízení, kterým indické železnice disponují. Uvedla to Sandra Gosmanová, tisková mluvčí zhotovitelské firmy AŽD Praha.

AŽD Praha instaluje na stokilometrovém úseku trati ve státě Andhra Pradesh zabezpečovací zařízení a dálkové řízení vlaků, které umožňuje ovládat všechny železniční přejezdy, semafory, výhybky a další ovládací prvky z jednoho místa na trati. Podobné zařízení dodává firma i na české železnice, naposledy pro trať Plzeň–Žatec.

Jak uvedl generální ředitel AŽD Praha ing. Zdeněk Chrdle, muselo se zařízení ESA 11 přizpůsobit indickým normám, předpisům a klimatickým podmínkám, které jsou výrazně odlišné od našich. Tato fáze trvala dva roky a výsledkem je systém ESA 11 IR. „Spolupráce s indickými drážními úřady je časově velmi náročná,“ uvedl ing. Zdeněk Chrdle. „Přesto již v únoru zahájilo činnost školicí středisko v Hajdárábádu, kde se obsluha nového zařízení učí systém ovládat.“

V příštích měsících proběhne instalace ještě na dalších pěti stanicích na trase. To ovšem neznamená, že práce AŽD Praha v Indii skončí. Indické dráhy se totiž chystají v budoucnu modernizovat i další úseky své rozsáhlé železniční sítě. AŽD Praha již zahájila spolupráci s místní firmou Hytronics Enterprises, což jí vylepší pozici při dalších výběrových řízeních.