AŽD řídí provoz na křižovatkách v Banské Bystrici

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / AŽD řídí provoz na křižovatkách v Banské Bystrici

14.4.2005

Banská Bystrica 14. dubna 2005 – Společnost AŽD Praha spustila v úterý 12. dubna na čtyřech křižovatkách v Banské Bystrici své nejnovější řadiče MR 28. Tímto systémem jsou řízeny velké křižovatky v ulicích Smrečinárska, Kapitulská a chodecké přechody Národná a Kolkoláreň. Důvodem instalace nových řadičů v hodnotě 1 milionu SKK byla potřeba výměny původních nespolehlivých a poruchových za modernější s možností dálkové správy.

Systém je velmi snadno ovladatelný a přístupný. Uživatel – v tomto případě město Banská Bystrice ve spolupráci s firmou pověřenou správou a údržbou Progress HL – jej ovládá a spravuje pomocí barevného dotykového LCD displeje, na kterém jsou zobrazovány nejen informace o provozu samotného řadiče a na něj napojených semaforů, ale i údaje z okolních semaforů na sousedních křižovatkách. Touto funkcí přehledu se zvýší průjezdnost a plynulost dopravy. „Velkou předností řadiče MR 28 je možnost napojení jeho dálkové správy na informační systém DOCENT, který je uživateli přístupný přes internet,“ říká Sandra Gosmanová tisková mluvčí AŽD Praha. „Díky Docentovi tak může v budoucnu uživatel všechny řadiče jednoduše ovládat prostřednictvím počítače z kanceláře od svého stolu,“ dodává Gosmanová.

Řadič MR 28, který začal řídit provoz na křižovatkách v Banské Bystrici, je nejmodernějším systémem distribuovaným v ČR. Divize automatizace silniční dopravy AŽD Praha, která řadič MR 28 vyvinula, plánuje nasazování svého nového typu řadiče i na další křižovatky v České republice a na Slovensku.