Bezpečnost na vojenské základně kontroluje nový automatický vjezdový systém

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Bezpečnost na vojenské základně kontroluje nový automatický vjezdový systém

9.3.2006

Čáslav, 9. března 2006 – Bezpečnost letecké základny v Čáslavi je zase o něco vyšší. Nově zde byl nainstalován automatický vjezdový a výjezdový systém EntryCon, vyvinutý společností AŽD Praha. Zařízení v hodnotě 450 tisíc korun eviduje všechna vozidla překračující hranicí hlídaného prostoru.

Základna v Čáslavi není prvním místem, kde AŽD systém instalovalo, ale jde bezesporu o jednu z nejnáročnějších zakázek. „Základna Čáslav je jednou z největších vojenských základen v ČR. V současné době probíhá její rekonstrukce podle standardů NATO, financovaná z prostředků NATO,“ říká ředitel divize Automatizace silniční techniky AŽD Praha ing. Michal Šarafín a dodává: „To, že byl vybrán náš systém dokazuje, že splňuje všechny technické a technologické požadavky, ale také a především bezpečnostní požadavky. Navíc je uživatelsky komfortní.

EntryCon pracuje na bázi rozeznávání registrační značky. Auta při průjezdu snímá kamera, která předává obraz do počítače. Ten následně provede identifikaci registrační značky a porovná ji s daty v interní databázi. Pokud je značka v databázi, tak systém automobil do objektu vpustí. V případě nerozeznání značky nebo pokud není vozidlo identifikováno je obsluha vrátnice upozorněna a vozidlo může vpustit ručně.

Výhody sytému EntryCon, jehož cena je 450 000,- Kč, využívá nejenom česká armáda, ale také společnosti, které usilují o co nejvyšší kontrolu pohybu vozidel vjíždějících do a odjíždějících z jejich areálu. V české republice je to například firma Eurotel, Whirpool ČR a SAKO Brno.