Centrální dispečerské pracoviště v Přerově sklízí jeden úspěch za druhým

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Centrální dispečerské pracoviště v Přerově sklízí jeden úspěch za druhým

3.10.2007

Centrální dispečerské pracoviště v Přerově sklízí jeden úspěch za druhým Brno, 3. října 2007 — Výroční cenu ACRI v kategorii zabezpečovací a telekomunikační zařízení za rok 2006 získala při včerejším udílení medailí Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně stavba centrálního dispečerského pracoviště v Přerově. Stavba figuruje také mezi dvanácti nominovanými v soutěži Dopravní stavba roku 2006. Investorem stavby je SŽDC, realizovala ji společnost AŽD Praha.

V době podstatného zvyšování rychlosti vlaků na našich tratích již není možné řídit provoz na železnici běžným způsobem. Přichází na řadu nejmodernější technologie, které dokážou nejen efektivně řídit provoz, ale také předvídat a řešit případné nestandardní situace. Centrální dispečerské pracoviště Přerov je pilotním projektem při zavádění nových technologií na naše tratě.

Dispečink v Přerově umožňuje dálkové ovládání stokilometrové tratě Přerov–Břeclav z jednoho centra. Systém automaticky řídí a kontroluje patnáct železničních stanic a stejný počet přejezdů, zobrazuje aktuální i výhledovou dopravní situaci, dispečeři v řídicím sále mají díky velkoplošnému zobrazení kolejiště dokonalý přehled o dění na trati. 12 LCD monitorů zároveň zobrazuje záběry z kamer umístěných v jednotlivých železničních stanicích a zastávkách.

Hlavní cena 1. ročníku soutěže Výroční cena ACRI byla vyhlášena v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Za AŽD cenu převzal generální ředitel ing. Zdeněk Chrdle. Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI) reprezentuje zájmy členské základy a oborové zájmy železničního průmyslu především vůči českým institucím a prostřednictvím Evropské asociace železničního průmyslu (UNIFE) i vůči institucím evropským. Společnosti sdružené v ACRI v současnosti zaměstnávají v ČR přes 21 000 pracovníků, dosahují celkový roční obrat přes 45 miliard Kč (z toho export přes 30%) a nemalou měrou svou podnikatelskou činností přispívají k zaměstnanosti a k tvorbě HDP v ČR. AŽD Praha patří k zakládajícím členům asociace.