Česká technika míří do Černé Hory

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Česká technika míří do Černé Hory

27.4.2006

Praha, 27. dubna 2006 – Modernizaci železniční trati Podgorica–Nikšič v Černé Hoře provede konsorcium českých firem OHL ŽS - AŽD Praha. Informoval o tom generální ředitel společnosti AŽD Praha ing. Zdeněk Chrdle.

Celkem se bude renovovat 57 kilometrů trati s pěti železničními stanicemi a dvanácti železničními přejezdy. Ve stavbě se předpokládá obnova železničního spodku a svršku, opravy budov, instalace moderního telekomunikačního a zabezpečovacího zařízení a elektrizace střídavou trakční soustavou 25kV. Trať určená k modernizaci je mimořádně důležitá, protože spojuje hlavní město s největším průmyslovým centrem Černé Hory. Přestavba si vyžádá investice ve výši až deset milionů Eur, které zaplatí vláda Černé Hory.

Zařízení, která se na trati instalují, jsou provozována běžně na železnicích v České republice. Podle ing. Chrdleho se ale před montáží v Černé Hoře musela ještě upravit. „Úpravy zabezpečovacích zařízení a stavědel  spočívají ve změně rozhraní, úpravě diagnostiky, softwaru, jazykových úpravách a podobně. V tuto chvíli ještě probíhají a celkově si vyžádají mnohamilionové investice. Termín ukončení modernizace, listopad 2008, ale přesto dodržíme,“ dodává ing. Chrdle.