Česká zabezpečovací technologie míří do Turecka

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Česká zabezpečovací technologie míří do Turecka

5.2.2009

AŽD Praha získala zakázku pro turecké železnice v hodnotě více než 100 milionů korun Český výrobce řídicí a zabezpečovací techniky pro dopravu dodá do Turecka zabezpečovací a telekomunikační technologii na nově budovanou přípojnou trať Tekirdag–Müratli. Úsek dlouhý 35 km vede z přístavu Müratli na hlavní trať Istanbul–Edirne. Smlouva týkající se tohoto projektu, jehož cílem je zajistit bezpečnost a efektivitu provozu na nové trati, byla podepsána 3. února letošního roku. Stavba bude zahájena do tří měsíců.

Do Turecka budou dodány tři systémy ESA 11, elektronický automatický blok a další prvky.  Zakázku, jejíž realizace otevírá českému dodavateli dveře k dalším projektům v Turecku, vyjednala společnost AŽD Praha s tureckou stavební společností Celikler Holding, která je nositelem a stavebním partnerem tohoto projektu.

„Další úspěch našich systémů v cizině nás samozřejmě velmi těší,“ říká Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel společnosti AŽD Praha. „Zahraniční obchod je pro nás nejen příležitostí pro získání nových zkušeností a kontaktů, ale také pro šíření dobré pověsti české technologie za hranicemi,“ dodává.

V Turecku se v současné době AŽD Praha podílí také na projektu zvyšování bezpečnosti na železničních přejezdech. Mezi největší úspěchy spojené se zahraniční činností tradičního českého dodavatele v poslední době patří mimo jiné zakázka v Litvě ze začátku tohoto roku. V minulosti společnost úspěšně realizovala také další zahraniční kontrakty například v Srbsku, Bělorusku, Indii, Malajsii a dalších zemích.