České investice na indické železnici

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / České investice na indické železnici

24.8.2005

Praha, 24. srpna 2005 – V těchto dnech se v indickém městě Uppal po půlročním zkušebním provozu spouští české zabezpečovací zařízení pro železnice ESA 11 IR, které instalovala firma AŽD Praha.

AŽD Praha se tak stala jedinou českou firmou, která dodává indickým drahám systémy pro zabezpečení provozu na železnici, když vítězně prošla mezinárodním výběrovým řízením. Elektronické zabezpečovací zařízení typu ESA 11 je v Indii první svého druhu. „Na tamních železničních tratích se jedná o jeden z nejmodernějších systémů,“ oznámil generální ředitel AŽD Praha Ing. Zdeněk Chrdle. V následujících měsících dodá AŽD Praha dalších deset zařízení.

Systém ESA 11 IR musel být speciálně adaptovaný pro indické železnice. Jeho vývoj a modifikace pro místní podmínky trval dva roky. Zařízení je speciálně modifikováno podle místních předpisů a dalších požadavků indických železnic. Základ softwaru tvoří český systém ESA 11 dodávaný firmou AŽD na české železnice v provedení pro koridorové a nekoridorové tratě. „Podařilo se nám vyvinout systém odolný vůči extrémním klimatickým vlivům indického subkontinentu tak, aby byl bezproblémově použitelný v místních podmínkách,“ doplňuje Ing. Zdeněk Chrdle.

Školící středisko v Hajdarábádu pro ESA 11

Pro zajištění spolehlivého a provozu zařízení českého elektronického zabezpečovacího zařízení školí AŽD Praha pracovníky indických drah. V městě Hajdarábád bylo vybudováno školícího střediska, do něhož AŽD Praha nainstalovala simulátor provozu. Na něm se pracovníci železnice učí nový elektronický systém ovládat. Slavnostního otevření školícího střediska se letos v únoru zúčastnil mimo jiné ministr dopravy Milan Šimonovský a velvyslanec České republiky v Indii Jaromír Novotný.