Další část koridoru zabezpečena

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Další část koridoru zabezpečena

12.10.2004

Přelouč, 12. října 2004 – Na trati Záboří n. Labem-Přelouč dokončila firma AŽD Praha, největší česká společnost v oblasti zabezpečení kolejové dopravy, instalaci zabezpečovacího zařízení v hodnotě 211 mil. Kč. To umožňuje zvýšení traťové rychlosti na 160 km/hod. Stavba je poslední významnou částí při modernizaci I. tranzitního koridoru Děčín-Praha-Česká Třebová–Brno–Břeclav.

Při modernizaci tohoto úseku bylo ve stanicích instalováno elektronické stavědlo ESA 11 a bezpečnost na trati zajišťuje autoblok AB-74. Celá 23km trať je osazena 112 světelnými návěstidly a bylo položeno 142 km kabelů. „Totoelektronické zabezpečovací zařízení již zaručuje maximální mírubezpečnosti železniční dopravy podle evropských standardů,“ tvrdí generální ředitel AŽD ing. Zdeněk Chrdle a dodává, „s tímto systémem je možné podstatně efektivněji využívat kapacitu tratě a zvýšit její propustnost.“

Součástí stavby je instalace 10 moderních přejezdových zabezpečovacích systémů PZZ-REs celými závorami, což zvýší bezpečnost na místech úrovňového kříženísilničních a železničních tras i při vysokých vlakových rychlostech.

Náklady jsou téměř z poloviny hrazeny z fondu ISPA Evropské unie,zbytek nákladů pokrývá Státní fond dopravní infrastruktury.Objednatelem stavby je SŽDC a ČD. Protože velká část finančníchprostředků pochází z Evropské unie, je průběh celé stavby důsledněkontrolován.