Dopravní výchova hrou

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Dopravní výchova hrou

29.4.2009

Dopravní výchova hrou Moderní technologie na dětských dopravních hřištích přispívá k prevenci dopravních nehod

Aktuálním trendem je, aby provoz na dětských dopravních hřištích co nejvíce připomínal podmínky na skutečných komunikacích a děti si tak mohly základní pravidla silničního provozu procvičit v praxi a zároveň v bezpečí. Napomáhají tomu moderní technologická zařízení, jakým je například řadič MD-1 z dílny AŽD Praha. Nejnověji byl instalován na včera otevřeném dětském dopravním hřišti v Praze-Radotíně.

Speciálně pro dětská dopravní hřiště byl vyvinut snadno obsluhovatelný mikroprocesorový řadič MD-1. Pro praktický trénink ho však mohou efektivně využít i autoškoly nebo automotokluby. Jedná se o inteligentní jednotku umožňující z jednoho místa simulovat řízení provozu na křižovatkách včetně odezvy na výzvu chodeckým tlačítkem. Významným prvkem, který se stále častěji stává součástí vybavení dopravních hřišť je světelně řízený železniční přejezd.  Tato výstražná signalizace je rovněž ovládána pomocí řadiče MD-1.

„Námi instalovaná moderní dětská dopravní hřiště odpovídají koncepci metodiky dopravní výchovy vydané sdružením BESIP,“ říká Ing. Vladimír Ketner, obchodní ředitel pro silniční telematiku ze společnosti AŽD Praha a dodává, že technologická zařízení použitá na hřištích jsou mnohdy v podstatě zmenšeninou zařízení umísťovaných na silnicích.

Moderní technologii lze přitom uplatnit jak při výstavbě nových hřišť, tak i při rekonstrukci těch stávajících.