Instalace zabezpečovacího zařízení v žst. Poděbrady

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Instalace zabezpečovacího zařízení v žst. Poděbrady

18.8.2004

Poděbrady, 18. srpna – Od pondělí 16. 8. do konce září, kdy bude spuštěno nové zabezpečovací zařízení, probíhá omezení dopravy v žst. Poděbrady, kde firma AŽD Praha, největší česká společnost v oblasti zabezpečení kolejové dopravy, instaluje nový zabezpečovací systém. Cílem rekonstrukce v hodnotě 110 mil. Kč je nahradit dosluhující a zastaralé zařízení novým, moderním systémem, který rovněž umožní kratší čekací doby na poděbradských přejezdech.

Zabezpečovací zařízení společnosti AŽD zajistí v tomto důležitémuzlu zvýšení bezpečnosti provozu, kvality obsluhy a také rychlostiprůjezdu vlakových souprav. Součástí zařízení je staniční zabezpečovacízařízení ESA11 (připravené pro možnost dálkového ovládání ze žst. Nymburk hl. n.) a traťové zabezpečovací zařízení ABE3-88A. Generální ředitel AŽD, ing. Zdeněk Chrdle řekl: „Železničnístanice Poděbrady je důležitou součástí pravobřežní trati Kolín–Ústínad Labem. AŽD do této železniční stanice instaluje modernízabezpečovací zařízení, které splňuje evropské standardy, přispěje tímk dalšímu zvýšení technické úrovně systémů řízení dopravy u ČD a zlepšísituaci ve městě,“ a dodal, že novinkou modernizace je elektrickývýhřev výhybek, který zamezí přimrzání a tím zvýší plynulost dopravy iza velice nízkých teplot.

Stavba zahrnuje i pět přejezdů, které jsou nyní chráněny moderním elektronickým zabezpečovacím systémem PZZ-RE a novými závorami. “Rekonstrukcevyřeší náš problém s přejezdem, který rozděluje centrální část města ačtvrť Žižkov. Obzvláště v ranních hodinách se zde tvoří kolony autmnohdy čítající až stovky metrů. Nový systém přejezdového zařízeníumožní kratší intervaly,“ řekl starosta Poděbrad, ing. Josef Ďurčanský.

Na stavbě se od jejího zahájení v listopadu 2003, vedle hlavníhododavatele, firmy AŽD Praha, podílí také společnosti Spojstav, EŽPraha, Chládek a Tintěra, Jicom.
Ukončení stavby je naplánováno nakonec září tohoto roku. Současně se počítá se slavnostním stříhánímpásky v této stanici dne 27. 10. 2004, kam budou na tiskovou konferencipozváni zástupci investora, města a dodavatelů.