Kunovice se dočkaly nového zabezpečovacího zařízení

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Kunovice se dočkaly nového zabezpečovacího zařízení

9.4.2008

Kunovice, 9. dubna 2008 - Obsluha železniční stanice Kunovice získala výkonného pomocníka. Nové zabezpečovací zařízení ESA 11 propojené s tzv. graficko-technologickou nadstavbou (GTN) od konce března zajišťuje provoz na traťovém úseku Kunovice–Uherský Ostroh.

Moderní systém nahradil dopravní zaměstnance ve třech stanicích. Dvě z nich jsou nyní dopravně neobsazeny, provoz řídí dálkově z Kunovic jeden dispečer. Ten díky GTN vidí i prognózu dopravní situace, takže zvládne obsluhovat výhybky, návěstidla a přejezdy ve všech stanicích. Systém automaticky vytváří také dopravní dokumentaci, která se dříve musela vypisovat ručně, a zajišťuje tak sběr informací o aktuální poloze vlaku. Zařízení nainstalovala společnost AŽD Praha a musela je přizpůsobit specifickým podmínkám tratě.

„V tomto místě se křižují dvě velmi frekventované tratě, denně tudy projede 180 vlaků včetně rychlíků. Přímo ve stanici Kunovice tratě vytvářejí tzv. triangl, který umožňuje jízdu vlaků do všech směrů bez úvrati,“ vysvětlil Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha. „Nebylo to ale poprvé, co naši technici řešili podobný problém, a systém proto funguje naprosto bez problémů.“

Při instalaci zařízení se myslelo i na budoucnost. Systém je díky tomu připraven k připojení na dálkové ovládání, které jednou bude obsluhovat mnohem delší úsek tratě z jednoho regionálního dispečerského centra.

Na ukončenou stavbu bude navazovat instalace ESA 11 v Uherském Brodě, která od listopadu letošního roku bude obsluhovat trať Kunovice-Luhačovice. Investorem obou staveb je Správa železniční dopravní cesty, Stavební správa Olomouc.