Města investují do dětských dopravních hřišť

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Města investují do dětských dopravních hřišť

25.2.2008

Města investují do dětských dopravních hřišť Praha, 25. února 2008 – Dětská dopravní hřiště se v posledních letech dostávají do popředí zájmu městských zastupitelstev. Důvodem může být nárůst počtu dopravních nehod i větší podpora krajských úřadů. Za loňský rok se významné modernizace dočkala hřiště ve Zlíně, Prachaticích, Uherském Hradišti a pražském Proseku.

Aktuálním trendem je, aby provoz na dětském hřišti co nejvíce připomínal podmínky na našich skutečných komunikacích. Proto je i světelná signalizace a další technologická zařízení v podstatě zmenšeninou zařízení umisťovaných na naše silnice.

Najdeme zde proto nejen svislá dopravní značení, parkoviště, přechody pro chodce, ale také křižovatky vybavené moderní světelnou signalizací a nově také železniční přejezdy s výstražníky. Všechny elektronické prvky na jednom dětském hřišti řídí jeden centrální systém. „K ovládání světelných křižovatek a přejezdů používáme pro tento účel speciálně vyvinutý řadič MD-1. Tento systém dokáže navodit různé situace jako při provozu na silnici a děti si tak mohou vyzkoušet například pohyb v křižovatce nebo na železničním přejezdu,“ říká Vladimír Ketner, obchodní ředitel pro silniční telematiku firmy AŽD Praha.

Společnost AŽD Praha vyvíjí a dodává zabezpečovací systémy pro silniční a železniční dopravu. Řadič MD-1 je možné instalovat nejen na nově stavěná hřiště, ale lze jej použít i při modernizaci hřišť stávajících. „Naše firma dokáže hřiště postavit nejen ´na klíč´, ale nabízí i modernizace již provozovaných. Úzká spolupráce s městy a zastupitelstvy obcí usnadňuje dostupnost finančních prostředků pro výstavby takto technologicky vybavených hřišť,“ dodává Vladimír Ketner. Celkem společnost AŽD Praha dosud modernizovala devět dětských dopravních hřišť. Z toho na čtyři instalovala železniční přejezd, na tři umístila světelné signalizační zařízení, řízené řadičem MD-1. Na dvě poslední hřiště – pražský Prosek a Zlín – bylo instalováno jak signalizační zařízení, tak i železniční přejezd a vše řídí také MD-1. Poslední zmiňovaná hřiště se tak řadí k nejmodernějším u nás.