Nové semafory v Kolíně zvýší bezpečnost

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Nové semafory v Kolíně zvýší bezpečnost

17.12.2009

Nové semafory v Kolíně zvýší bezpečnost Oficiálně dnes byly uvedeny do provozu nové semafory na kolínské křižovatce ulic Ovčárecká-Okružní. Křižovatka je vybavena mikrovlnnými detektory, které sledují hustotu provozu, podle níž moderní systém z dílny AŽD Praha nastavuje délku zelené. Dalšími semafory s tlačítkem pro chodce byl nově vybaven přechod u školy na ulici Ovčárecká, kde je velký pohyb dětí. Cílem těchto změn je zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v dané oblasti

Jedním z dalších důvodů, které vedly k umístění semaforů na výše zmiňovanou křižovatku, bylo zajištění plynulého provozu linek MHD, které vjížděly do křižovatky z vedlejší ulice, což komplikovalo jejich začlenění do provozu. Nově instalované semafory jsou v koordinaci  s již dříve osazenou křižovatkou Ovčárecká-Na Louži, takže dopravní situaci vylepší nejen pro linky MHD, ale pro všechna vozidla takzvanou „zelenou vlnou“.

Na křižovatce i přechodu u školy jsou místo klasických žárovek v  návěstidlech využity LED diody, které mají oproti žárovkám trvanlivost delší než 10 let. Z toho důvodu jsou ekonomicky výrazně efektivnější,“ říká obchodní ředitel pro silniční telematiku Vladimír Ketner ze společnosti AŽD Praha, která potřebné zařízení dodala i instalovala.

Na křižovatce byl pro řízení provozu využit mikroprocesorový řadič MR-28, který je vhodný pro střední i velké křižovatky. Pro přechod u školy byl zvolen řadič MR-16, který slouží k zabezpečení a optimalizaci řízení provozu na křižovatkách typu „T“ a také na přechodech pro chodce.

Samotné práce probíhaly od 10. října  letošního roku. Hodnota celé zakázky činí přibližně 2 700 000 Kč.

Autor: Jiří Dlabaja
Mobil: +420 606 650 834