Přejezdová zabezpečovací zařízení do Řecka dodá česká firma

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Přejezdová zabezpečovací zařízení do Řecka dodá česká firma

25.3.2009

AŽD Praha zabezpečí 11 železničních přejezdů v areálu řeckého logistického centra

Jedenáct úrovňových železničních přejezdů v areálu Logistického centra Thriassio, které se nachází nedaleko Atén, bude zajištěno přejezdovými zabezpečovacími zařízeními od tradičního českého výrobce řídicí a zabezpečovací techniky pro dopravu, společnosti AŽD Praha. Smlouva na kontrakt v hodnotě 24,3 milionů korun byla podepsána dnes. Výroba, montáž a uvedení do provozu všech přejezdových zařízení přitom proběhne ve velmi krátkém období pěti měsíců.

Vznikající Logistické centrum Thriassio, které je přímo napojeno na řeckou páteřní koridorovou železniční trať Soluň – Atény – Korinth, bude po dokončení sloužit jako intermodální překladiště nákladu mezi silničními, železničními a námořními přepravními cestami. Jeho výstavba je rozdělena do dvou fází. Zajištění přejezdových železničních zařízení spadá do prvních z nich. V té jsou rovněž budovány podzemní inženýrské sítě, rozlehlé kolejiště zahrnující cca 110 výhybek, síť pozemních komunikací, komplex parkovišť i odstavných ploch. Ve druhé fázi je naplánováno budování skladovacích hal, překladišť či terminálů a také staničního zabezpečovacího zařízení, o jehož zajištění se společnost AŽD Praha rovněž uchází.

„Věříme, že získání této zakázky na dodávku železničních přejezdů je nejen příslibem pro získání zakázky na zbudování staničního zabezpečovacího zařízení v Logistickém centru, ale také významým krokem pro vstup naší společnosti na trh přejezdových zařízení v Řecku,“ řekl Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel společnosti AŽD Praha.

AŽD se v minulosti v Řecku zúčastnila několika veřejných soutěží na dodávku jak přejezdových, tak i staničních a traťových zabezpečovacích zařízení. V pokročilém stadiu jednání je v současné době projekt na dodávku tří plně nezávislých přejezdových zařízení pro trať Thessaloniky-Alexandropouli.
Mezi největší úspěchy spojené se zahraniční činností tradičního českého dodavatele v poslední době patří mimo jiné zakázky v Litvě a Turecku ze začátku tohoto roku. V minulosti společnost úspěšně realizovala také další zahraniční kontrakty například v Srbsku, Bělorusku, Indii, Malajsii a dalších zemích.