První české železniční školící středisko v Indii

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / První české železniční školící středisko v Indii

17.2.2005

Praha, 17. února 2005 – Společnost AŽD Praha 11. února slavnostně otevřela v indickém městě Hajdarábád nové školící středisko určené pro výcvik obsluhy a údržby elektronického staničního zabezpečovacího zařízení ESA 11 IR. Zařízení dodává společnost AŽD, jako jediná česká firma v tomto oboru, Indickým železnicím pro zabezpečení provozu železniční dopravy.

Elektronické zabezpečovací zařízení ESA 11 IR je v Indii první svého druhu a představuje jeden z nejmodernějších systémů instalovaných na indické železnici. V rámci kontraktu za několik milionů korun bude dodáno celkem 11 zařízení. První železniční stanice v Uppalu je připravena ke spuštění do zkušebního provozu. Po jeho vyhodnocení budou dohodnuty další kroky ke spuštění ostatních deseti stanic.

Pro zajištění spolehlivého a bezpečného provozu zařízení ESA 11 IR, bude AŽD školit pracovníky železnice. V novém školícím centru je instalován simulátor provozu, na kterém se pracovníci železnice naučí elektronický systém ovládat. „Díky tomuto středisku bude zajištěn dostatek kvalifikovaných pracovníků pro obsluhu dalších 10 železničních stanic, do kterých v současnosti instalujeme ESA 11 IR,“ řekl generální ředitel AŽD Ing. Zdeněk Chrdle.

Slavnostního otevření se zúčastnil místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Indii Jaromír Novotný, generální konzulka v Mumbaji Irena Kraslická, generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle, vládní představitelé indického státu Andhra Pradesh, vedení Indických železnic a také další čeští podnikatelé.

Zabezpečovací zařízení ESA 11 IR je systém speciálně adaptovaný pro indické železnice. Jeho vývoj a modifikace pro místní podmínky trval dva roky. Základ softwaru tvoří český systém ESA 11 dodávaný firmou AŽD na české železnice v provedení pro koridorové i nekoridorové tratě. Systém je speciálně upraven podle místních návěstních předpisů a dalších požadavků Indických železnic. Vznikl tak vysoce sofistikovaný produkt odolný vůči extrémním klimatickým vlivům a bezproblémově použitelný v místních podmínkách.

Sandra Gosmanová
Tisková mluvčí společnosti AŽD Praha s.r.o.