Rekonstrukce nádraží v Chocni ukončena

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Rekonstrukce nádraží v Chocni ukončena

1.6.2005

Choceň, 1. června 2005 – V železniční stanici Choceň dnes došlo ke slavnostnímu ukončení stavby. AŽD Praha, významná společnost v oblasti zabezpečení kolejové dopravy, do této stanice instalovala zabezpečovací zařízení v hodnotě 170 mil. Kč. Stavba je součástí dokončení modernizace I. koridoru na trati Česká Třebová-Praha.

Moderní zabezpečovací zařízení instalované společností AŽD zajišťuje v tomto důležitém uzlu zvýšení bezpečnosti a kvality v oblasti osobní přepravy. Součástí instalovaného zařízení je staniční, traťové i přejezdové zabezpečovací zařízení. Stavba zahrnuje i tři přejezdy, které jsou již nyní zabezpečeny moderním elektronickým zabezpečo­vacím zařízením a chráněny závorami a výstražníky.

Rekonstrukce umožňuje podstatné zvýšení rychlosti souprav a to až na 160 km/hod. Generální ředitel AŽD, ing. Zdeněk Chrdle o stavbě řekl: „AŽD nainstalovala do stanice Choceň moderní zabezpečovací a řídící zařízení ESA 11. Toto zařízení přispívá nejenom k již zmíněnému zrychlení provozu, ale zvyšuje bezpečnost provozu a pomáhá k větší efektivitě řízení provozu.“ „Zařízení instalované do Chocně respektuje evropské standardy a je konstruováno ve stupni integrity bezpečnosti SIL-4,“ dodal ing. Chrdle.

Pro cestující tato rekonstrukce železniční stanice přinese mnoho příjemných změn. V Chocni je instalováno nové sdělovací zařízení, jehož součástí je informační, elektronický hlasový a vizuální systém. Na nástupištích je 14 oboustranných nástupištních informačních panelů a ve stanici funguje automatické hlášení o vlakových spojích. Další novinkou je podchod zajišťující bezpečný pohyb cestujících ve stanici. „Rekonstrukcí došlo ke značnému zvýšení traťové rychlosti, a proto bylo třeba zajistit bezpečný přístup cestujících na nástupiště,“ vysvětluje výstavbu podchodu ing. Chrdle.

Zhotovitelem stavby je Sdružení Skanska ŽS – SSŽ – Choceň a objednaly ji České dráhy společně se Správou železniční dopravní cesty. Práce v této železniční stanici začaly v červnu minulého roku.