Roztoky u Prahy mají svůj první „inteligentní“ přechod

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Roztoky u Prahy mají svůj první „inteligentní“ přechod

22.12.2009

Roztoky u Prahy mají svůj první „inteligentní“ přechod Zcela nový přechod, který má díky využití moderní technologie výrazně přispět k eliminaci závažných dopravních nehod, byl zprovozněn v Roztokách u Prahy v Přemyslovské ulici u mateřské školy. Na přítomnost chodce upozorní řidiče tzv. inteligentní přechod rozblikáním LED světel ve vozovce. Bezbariérový přechod je dále vybaven naváděcími pásy pro nevidomé a lepším osvětlením, což ještě zvyšuje jeho bezpečnost. Od vyprojektování až po realizaci jej zajistila česká společnost AŽD Praha.

„Přítomnost chodce na přechodu nebo v jeho blízkosti je zaznamenána za pomoci infračervených a mikrovlnných detektorů. Následně se rozblikají LED světla zapuštěná do povrchu vozovky. Ta jsou prakticky nepřehédnutelná již ve vzdálenosti 50 metrů, takže řidič už z dálky vidí, že se na přechodu něco děje a podvědomě přibrzdí,“ říká obchodní ředitel pro silniční telematiku Ing. Vladimír Ketner  ze společnosti AŽD Praha.

Kromě exponovaných oblastí škol a dětských hřišť je tato technologie pro zklidnění dopravy maximálně efektivní také v lokalitách s nižší intenzitou chodců a vozidel, kde kvůli nedodržování rychlostních limitů a nepřehlednému místu pro přecházení vzniká řada kritických situací.

Tzv. inteligentní přechody jsou tvořeny moderními telematickými technologiemi, které nabízejí celou škálu užití. Lze je samozřejmě kombinovat také se stavebními úpravami sloužícími ke zklidnění dopravy, například s vložením ostrůvku na úkor zúžení jízdních pruhů.

Autor: Jiří Dlabaja
Mobil: +420 606 650 834