Slovenský Prešov zabezpečila česká firma

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Slovenský Prešov zabezpečila česká firma

25.10.2007

Slovenský Prešov zabezpečila česká firma Prešov (Slovenská republika) 25. října 2007 – Moderní zabezpečovací zařízení v hodnotě více než 140 milionů českých korun (165 milionů Sk) získala v rámci rozsáhlé rekonstrukce železniční stanice Prešov. Zhotovitelem stavby bylo Združenie Prešov a dodavatelem zabezpečovacího zařízení společnost AŽD Praha, největší česká firma působící v oboru zabezpečovací techniky pro silnice a železnice. Nový systém přinese slovenské železnici větší bezpečnost i úsporu finančních prostředků.

Rekonstrukce železniční stanice Prešov, která leží na trati Plaveč-Kysak, probíhala od března 2006. Cílem rekonstrukce bylo vybudování nových nástupišť u jednotlivých kolejí a také podchodů k nim. Dále bylo upraveno kolejiště, osvětlení stanice a vizuální informační zařízení. Hlavním přínosem je instalace elektronického zabezpečovacího zařízení ESA 11, která výrazně zvýšila technologickou úroveň řídicího systému.

„Díky systému ESA 11 jsme eliminovali vliv lidského faktoru na bezpečnost dopravy,“ říká ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha. „Provoz řídí výpočetní technika, což přináší zásadní zvýšení bezpečnosti a zrychlení provozu ve stanici.“

Stanice Prešov byla před rekonstrukcí poslední velkou stanicí na Slovensku vybavenou zastaralým zabezpečovacím zařízením. O pohyb vlaků se zde starala řada dopravních zaměstnanců, kteří ručně obsluhovali výhybky a zjišťovali volnost kolejí. Nyní zařízení stanice plně odpovídá evropským standardům i požadavkům cestujících a personálu na bezpečnou a pohodlnou dopravu po železnici.