Tunel po Valíkem bude nejmodernější

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Tunel po Valíkem bude nejmodernější

27.9.2006

Tunel po Valíkem bude nejmodernější Praha, 27. 9. 2006 – Tunel pod vrchem Valík, který vzniká v rámci výstavby plzeňského obchvatu, je prvním dálničním tunelem v republice vybaveným nejmodernější technologií pro zajištění nejvyšší bezpečnosti provozu. Informovala o tom Sandra Gosmanová, tisková mluvčí firmy AŽD Praha. AŽD jako subdodavatel společnosti Metrostav na této stavební akci zajišťuje dodávky a montáž techniky.

Největší novinkou v technologickém vybavení tunelu je systém MUR-05 vyvinutý v AŽD Praha. Ten bude v celém tunelu nejen měřit rychlost, ale také porovnávat dopravní prostředky projíždějící tunelem s policejní databází odcizených vozidel. „Přístroj automaticky upozorní policisty na to, že tunelem projíždí automobil, který je v databázi vedený jako odcizený,“ říká ing. Vladimíř Ketner, ředitel úseku Silniční telematiky AŽD Praha. Další důležitou funkcí MUR-05 je poskytování dat o automobilovém provozu v tunelu a jejich statistické vyhodnocování. „Systém bude sledovat počet projíždějících vozidel, jejich rychlost a hmotnost. Zároveň bude poskytovat statistické údaje o počtu projíždějících aut, což je velkým přínosem pro hodnocení dopravní zátěže,“ dodává ing. Vladimír Ketner.

Dálniční tunel o délce přesně 390 metrů se nachází na dálnici D5 v úseku Černice–Útušice. V obou směrech vedou po celé délce tři jízdní pruhy. Podle plánu budou automobily projíždět pod Valíkem už od října letošního roku.