Vědecko-technický park ve Mstěticích otevřel brány

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Vědecko-technický park ve Mstěticích otevřel brány

26.6.2008

Vědecko-technický park ve Mstěticích otevřel brány Mstětice (okres Praha-východ), 26. června 2008 - Dnes byl slavnostně otevřen Vědecko-technický park Mstětice, který nabídne zázemí vývojářům, vědcům a začínajícím podnikatelům v oblasti dopravních technologií a dalších příbuzných oborů. Projekt za 160 milionů korun ve spolupráci s fondy Evropské unie a Fakultou dopravní ČVUT realizuje Eurosignal, dceřiná společnost AŽD Praha. Cílem je podpořit malé a střední podnikání a vývoj nových technologií především pro dopravu.

Obor řídicích a zabezpečovacích technologií pro dopravu, který má v naší zemi dlouholetou tradici, v současné době trpí nedostatkem kvalifikovaných odborníků. Výzkum a vývoj v tomto odvětví je velmi specifický a vyžaduje specializované a finančně náročné technologické vybavení. Vědecko-technický park Mstětice takovým zařízením disponuje a v rámci centra pro transfer technologií ho budou moci využívat i klienti parku pro své výzkumné aktivity.

„Naše společnost spolupracuje s řadou malých firem, které vyvíjejí vlastní technologie. Máme proto jasnou představu o tom, co jim brání v rozvoji výzkumného a podnikatelského potenciálu,“ říká Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha. „Věříme, že zázemí vybudované ve Mstěticích pomůže překonat tyto překážky. Rádi bychom zde přivítali také začínající podnikatele v tomto a příbuzných oborech a podpořili jejich vědecké i komerční záměry.“

Vedle náplně vědecko-technického parku slouží instituce i jako centrum pro transfer technologií a podnikatelský inkubátor. Podnikatelský inkubátor je část areálu určená především pro studenty a absolventy technických oborů, kterým má centrum pomoci v jejich podnikatelských začátcích. Kromě jiných výhod budou mít možnost využít pronájmu prostor za zvýhodněných podmínek, především ale budou mít k dispozici moderní věděcká a technologická zařízení.