Vlašim má unikátní železniční přejezd

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Vlašim má unikátní železniční přejezd

29.5.2006

Vlašim má unikátní železniční přejezd Vlašim, 29. května 2006 – Jeden z technicky nejkomplikovanějších systémů zabezpečení železničního přejezdu byl dnes uveden do provozu ve Vlašimi. Železniční trať do Benešova tu v jednom místě kříží křižovatku silnic Blanická a Kollárova, vlečku a vjezd na benzinovou pumpu. Velmi neobvyklé křížení komunikací vyřešila zhotovitelská firma AŽD Praha instalací moderního systému zabezpečení. Práce na modernizaci přejezdu trvaly pouhý měsíc. Cena přejezdového zabezpečovacího systému dosáhla 7 mil. Kč.

Řešení přejezdu ve Vlašimi bylo skutečně technicky poměrně  složité“ říká Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha. „Bylo nutné zkoordinovat činnost více než deseti výstražných zařízení tak, aby perfektně fungovala a reagovala na signály ze stanice i z čidel, která reagují na projíždějící vlak.“

Dosud přejezd chránily jen dopravní značky, tzv. „kříže“ a na vlečce znamení řidičům dával pracovník drah. Nyní zde bezpečnost zajišťuje šest výstražníků se závorami a celkem 11 výstražníkových skříní, přitom běžný přejezd vystačí se dvěma. Zabezpečovací systém, který financoval Státní fond dopravní infrastruktury a město Vlašim a objednatelem byla Správa železniční dopravní cesty – Stavební správa Praha, začal dodavatel - firma AŽD Praha stavět v polovině dubna a dokončil ji v rekordně krátkém čase.