Výstava představí budoucí podobu nádraží v Havlíčkově Brodě

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Výstava představí budoucí podobu nádraží v Havlíčkově Brodě

11.6.2008

Výstava představí budoucí podobu nádraží v Havlíčkově Brodě Nejen cestující Českých drah mají ode dneška příležitost seznámit se s novou podobou vlakového nádraží v Havlíčkově Brodě. V rámci projektu „Živá nádraží“ provádí celkovou revitalizaci výpravní budovy společnost AŽD Praha, která do rekonstrukce postupně investuje téměř 50 milionů korun. Na panelech v odbavovací hale lidé uvidí i konkrétní vizualizace budoucích veřejných prostor.

Příjemné, moderně zařízené prostory s množstvím obchodů a služeb, tak bude za čtyři roky vypadat havlíčkobrodské nádraží. Stavební práce ale probíhají postupně, změny k lepšímu tak cestující pocítí mnohem dříve. Už loni byly například otevřeny nové pokladny a klidová zóna s čekárnou. Nádražím v Havlíčkově Brodě projde denně asi 6000 lidí.

„Budovy nádraží vznikaly v 70. letech minulého století, proto v mnohém nevyhovují dnešním technickým a estetickým požadavkům,“ říká Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha. „Chceme změnit především prostor haly tak, aby se více otevřel a nabídl příjemné a moderní zázemí cestujícím, pracovníkům drah i lidem, kteří sem budou přicházet za nákupy nebo třeba ke kadeřníkovi.“

V tuto chvíli probíhá na nádraží druhá ze čtyř fází rekonstrukce. Během první etapy byla zrekonstruována střecha, vybudovány nové pokladny a společné informační centrum pro ČD a autobusovou dopravu. Zajištěn byl také přesun kanceláří pracovníků ČD do nově zrekonstruovaného objektu. V blízké době se cestující mohou těšit např. na nové toalety a moderní komerční prostory v přízemí.

„Jako majitel výpravní budovy máme samozřejmě eminentní zájem o to, aby naši cestující dostávali kvalitní služby v příjemném prostředí. Díky projektu Živá nádraží se to ve vybraných stanicích podaří už velmi brzy,“ doplňuje náměstek generálního ředitele Českých drah pro správu majetku Petr David. „Nádraží v Havlíčkově Brodě jsme na základě výběrového řízení pronajali na 30 let společnosti AŽD Praha, která do jeho obnovy investuje vlastní peníze. Vložené prostředky se jí vrátí z pronájmů modernizovaných a nově vzniklých komerčních prostor.“

Práce uvnitř budovy probíhá s maximálním ohledem na cestující. Proto firma AŽD Praha pracuje s technologiemi snižujícími prašnost a hlučnost při vlastní rekonstrukci.

Společnost AŽD Praha vyhrála tendr na rekonstrukci a provoz vlakového nádraží Havlíčkův Brod v roce 2006. Po podpisu smlouvy s Českými drahami 8. ledna 2007 ho firma převzala do užívání.