Železniční přejezd na dopravním hřišti

Hlavní stránka / Média / Tiskové zprávy / Železniční přejezd na dopravním hřišti

26.10.2005

Jihlava, 26. října 2005 – Ojedinělý simulátor železničního přejezdu funguje od konce října v Jihlavě. Zařízení v hodnotě několika desítek tisíc korun je darem od společnosti AŽD Praha.

Tento první simulátor je umístěn na dětském dopravním hřišti jihlavské školy Nad Plovárnou. Zařízení je plně funkční a přesně imituje železniční přejezd s výstražnými světly,“ říká Ing. Luboš Mandík, ředitel silniční telematiky AŽD Praha. Simulátor umožňuje dětem trénovat bezpečné chování před přejezdem a na přejezdu vybaveného výstražnými světly. „Lépe se tak naučí vnímat světelnou signalizaci a nepodceňovat její význam,“ dodává Ing. Mandík.

Iniciátorem instalace byly České dráhy a kraj Vysočina ve spolupráci s firmou AŽD Praha . Simulátor chráněného železničního přejezdu má zvýšit informovanost dětí o činnosti zabezpečeného přejezdu a o pravidlech chování na železničním přejezdu, protože od roku 2002 se jenom v kraji Vysočina na železničních přejezdech stalo 46 dopravních nehod.