AŽD zdobyła kolejny znaczący kontrakt w Bułgarii

AŽD zawarła umowę z grecką firmą budowlaną TERNA SA na dostawę urządzeń sygnalizacji kolejowej dla kontraktu „Modernizacja linii kolejowej Sofia – Dragoman – granica serbska na odcinku Volujak – Dragoman” ogłoszonego na podstawie przetargu publicznego „Национална компания Железопътна инфраструктура“ (Państwowa Infrastruktura Kolejowa) w Bułgarii. Wartość kontraktu to 31,7 mln BGN (ok. 73 mln PLN).

Dla czeskiej firmy AŽD to już drugi kontrakt w Bułgarii w krótkim czasie. Realizacja projektu zaplanowana jest na 3,5 roku. AŽD jest zaangażowana w projekt jako dostawca w pełni elektronicznej nastawnicy komputerowej ESA 44 dla pięciu stacji kolejowych (Dragoman, Aldomirovtsi, Slivnitsa, Petarch, Kostinbrod), 96 napędów zwrotnicowych typu EP-600, 146 sygnalizatorów z lampami LED, liczników osi, zasilania, okablowania i innych elementów zewnętrznych.

„Ten kontrakt jest kluczowy dla AŽD, ponieważ dotyczy zabezpieczenia prestiżowego korytarza kolejowego prowadzącego z Sofii do granicy z Serbią. Po raz kolejny jesteśmy gotowi udowodnić wysoką jakość czeskich technologii i elastyczność naszych pracowników. Interesują nas również inne ciekawe projekty w Bułgarii,” mówi Zdeněk Chrdle, dyrektor generalny AŽD.